Privlaka település

Privlaka település

Privlaka nevezetességei

Szűz Mária tiszteletére szentelt plébániatemploma a 19. században épült. A templom az egykori faluszélen állt, ma közvetlenül előtte halad át a települést átszelő főútvonal.

Grbić településrészen áll a 13. századi Szent Borbála templom. 
A 14. századi Szent Katalin templom a szőlőhegy melletti kis magaslaton áll.

A 14. századi Szent Vid templomot a gyógyszerészek, a táncosok és színészek védőszentjének tiszteletére építették. Szentmisét csak júniusban a szent ünnepén tartanak benne.

A Szent Péter templom a 17. században épült.

A szakrális építmények mellett fennmaradtak a régi privlakai kutak is, amelyek az itteni élet alapját jelentették és a szerelmesek titkos találkahelyeként is szolgáltak. Mára 12 maradt meg közülük, melyek közül a leghíresebb a Szent Vid templomtól északra található Sokolar kút, amelyhez egy szerencsétlen szerelmesről szóló ismert helyi legenda is fűződik.

Érdemes a falu festői fekvésű kikötőjébe korán érkezni, amikor a helyi halászok a hajnali halfogás után a hagyományos módon válogatják át a zsákmányt és kínálják a friss halat. A kikötőből nyugat felé az egész félszigeten végigvezető sétány indul és napnyugtakor felejthetetlen látványt nyújt.

A település az ún. szabunjarokról is nevezetes. Ők azok az emberek, akik nagy nehézségek árán termelnek ki a tengerből homokot, amelyet aztán fából ácsolt hajóikon az egész horvát tengerpart mentén szállítanak. A szabunjárok olyan mély nyomokat hagytak a privlakai emberek életében, hogy a helyi labdarúgóklub is az ő nevüket viseli.

Helyi specialitások

Érdemes kipróbálni néhány helyi specialitást is, mint például a tintahal, kagyló és rák. További gasztronómiai különlegességek az olíva, a szárított sonka, a világhírű pagi sajt és a helyi termelésű száraz borok. Akik nem szeretik a tengeri ételeket, javasoljuk próbálja ki a csevapot, vagy kérjen egy grillezett hústálat.